szulohaz3
Kulturális jellemzők

Szlovák Tájház

A tájház a 19. századi helyi középparasztság életkörülményeit, kultúráját, tárgyi világát mutatja be. Berendezése a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata. 

A betelepítés idején meglévő etnikai, nyelvi, vallási és kulturális jellemzők a mai napig meghatározzák Kiskőrös kulturális arculatát. A színpompás kiskőrösi viselet, a táplálkozási- és ételkészítési szokások, a népdal- és néptáncanyag a helyi hagyományőrző csoportok munkája során él tovább.

A Szlovák Tájház utcai szobája (tisztaszoba) az ünnepnapok hangulatát idézi, hisz ezt többnyire vendégfogadásra használták. Tipikus átlós berendezési módja szerint a bejárat mellett a fehérre meszelt búbos kemence, a jobb sarokban a vetett ágy, bal sarokban a díszes sarokpad áll az asztallal. A gerendákra felakasztva sorakoznak a népviselet szoknyái. A tisztaszoba elengedhetetlen bútordarabja volt a falitéka, amelyben a család legfontosabb dokumentumait, a Tranosciust  és a kalendáriumot tartották.

A belső szoba kiállítás jellegű, tematikusan jelennek meg a szlovákok legfontosabb vallási olvasmányai, az ó-cseh nyelvű Tranosciusok, a kékfestő minták, a faragással díszített ajándéktárgyak, valamint a természetes alapanyagokból házilag készített gyermekjátékok.

latnivalok1
Petőfi Szülőház

latnivalok5
Műfordítói szoborpark

latnivalok2
Emlékmúzeum

latnivalok4
Petőfi kultusz

latnivalok3
Szlovák Tájház

latnivalok6
Jegyvásárlás

Érdekességek

Hírek

Új helyre került Szendrey Júlia szobra

Szeptember 9-én, a Szendrey Júlia-nap keretében áthelyezték és felavatták Petőfi feleségének egyetlen egész alakos szobrát Kiskőrös centrumába, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum közelébe. A szobrot Domonkos Béla készítette a 80-as…

Tovább

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Október 6-án Kiskőrös Város Önkormányzata és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum ünnepi megemlékezést szervezett az aradi vértanúk halálának 173. évfordulójára. A nemzeti gyásznap alkalmából megnyílt Az orosz intervenció című időszaki…

Tovább
Kapcsolat

Kérdésed van?

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

    További információk

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!