szulohaz3
Petőfi 200

Petőfi-kultusz

Magyarország 2023-ban Petőfi Sándor 200. születésnapját ünnepli. A bicentenáriumi évben Kiskőrös számos eseménnyel tiszteleg a város nagy szülöttének életműve és költészete előtt. A 2020. október 17-én, a szülőház megnyitásának 140. évfordulóján megalakult Kiskőrösi Petőfi 200 Emlékbizottság feladata az emlékév rendezvényeinek megszervezése és lebonyolítása.  Az emlékbizottság együttműködő partnereként bevonja a helyi intézményeket, vállalkozásokat és magánembereket az ünnepi év programjába annak érdekében, hogy a rendezvények minél szélesebb kör érdeklődésének megfeleljenek,  és a szülőváros méltó módon ünnepelhesse Petőfi Sándort.

2021-ben a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot történelmi emlékhellyé nyilvánították. A felterjesztő a Kiskőrösön élő Krámer Iván történész-magángyűjtő, a Kossuth Szövetség korábbi elnöke volt. Minden történelmi emlékhelyet egységes arculatú sztélé, azaz nagyméretű kőoszlop jelöl, amiről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik. Ezek a kőoszlopok jól felismerhetővé teszik az emlékhelyeket és röviden tájékoztatnak azok jelentőségéről. Az emlékhely sztéléavatási ünnepsége 2022. október 15-én zajlott.

Petőfi születése

Petőfi Sándor 1823. január 1-jén Kiskőrösön született, szülőháza ma is áll, sikerült eredeti állapotában megőrizni. A Nemzet Költőjét 1823 január elsején keresztelték a kiskőrösi evangélikus templomban. A szertartást Martinyi Mihály helybéli lelkész végezte, az első keresztszülőpár az ő gyermekei, Károly és Ludovika voltak. A keresztelési anyakönyv a legkorábbi dokumentum Petőfi Sándor születésével kapcsolatban. Eredetije a kiskőrösi evangélikus egyház irattárában található, hiteles másolatát Petőfi szülőházában lehet megtekinteni.

Petőfi szülőháza

A Nemzet Költőjének szülőházát 1958-ban nyilvánították kiemelt műemlékké népi építészeti értékei és a Petőfi személyéhez való kötődés miatt. A költő szülőháza mint az ország első irodalmi emlékháza 1880 óta látogatható, akkor nyitotta meg a Magyar Írók és Művészek Társasága nevében Jókai Mór írófejedelem, Petőfi barátja. A ház jelenleg múzeumként működik.

Petőfi szobor

A világ első köztéri Petőfi-szobra helyi emlék, melyet a hazafias szellemű kiskőrösi polgárok emeltek saját költségükön Petőfi életműve, költészete iránti tiszteletük jeléül. A szobor 1861-re készült el, azonban avatására csak 1862 augusztusában kerülhetett sor. 

A szobrot az evangélikus iskola előtti téren helyezték el csendes, hazafias ünnepség keretében. A világ legelső Petőfi köztéri szobraként méltó helyet kapott a Kiskőrösi települési Értéktárban és a Megyei Értéktárban.

latnivalok1
Petőfi Szülőház

latnivalok5
Műfordítói szoborpark

latnivalok2
Emlékmúzeum

latnivalok4
Petőfi kultusz

latnivalok3
Szlovák Tájház

latnivalok6
Jegyvásárlás

Érdekességek

Hírek

Új helyre került Szendrey Júlia szobra

Szeptember 9-én, a Szendrey Júlia-nap keretében áthelyezték és felavatták Petőfi feleségének egyetlen egész alakos szobrát Kiskőrös centrumába, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum közelébe. A szobrot Domonkos Béla készítette a 80-as…

Tovább

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Október 6-án Kiskőrös Város Önkormányzata és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum ünnepi megemlékezést szervezett az aradi vértanúk halálának 173. évfordulójára. A nemzeti gyásznap alkalmából megnyílt Az orosz intervenció című időszaki…

Tovább
Kapcsolat

Kérdésed van?

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

    További információk

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!