szulohaz3
A Petőfi kultusz zarándokhelye

Petőfi szülőház

Petőfi Sándor szülőháza máig eredeti állapotában tárja a látogatók elé azt a miliőt, amelyben a költő megszületett, a 19. század első harmadának jellegzetes berendezési tárgyait, szokásait.

„Szent a küszöb, melyen beléptem én,
Oh szent a szalmakunyhók küszöbe,
Mert itt születnek a nagyok, az ég
A megváltókat ide küldi be.”

Petőfi Sándor

Palota és kunyhó

Petőfi szülei, Petrovics István és Hrúz Mária 1821. november 1-jén költöztek Szabadszállásról Kiskőrösre, ahol kibérelték az 1780-as évek végén épült, háromosztatú, vertfalú, nádfedeles, szabadkéményes épületet. A ma látható berendezett szülőház visszaadja az akkori mindennapi élet hangulatát, a berendezés visszaidézi azt a társadalmi környezetet, ahonnan a költő származik.

A szülőházban az évtizedek során olyan, ismert látogatók fordultak meg, mint Liszt Ferenc, Teleki Sándor, Feszty Árpád, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Móricz Zsigmond. Az ő véleményük is hozzájárult ahhoz, hogy a házat az odaillő bútorokkal rendezzék be. 1948-49-ben, a forradalom és szabadságharc centenáriumi ünnepségén vetődött fel a gondolat, hogy az épület teljes egészében múzeummá váljon. 

latnivalok1
Petőfi Szülőház

latnivalok5
Műfordítói szoborpark

latnivalok2
Emlékmúzeum

latnivalok4
Petőfi kultusz

latnivalok3
Szlovák Tájház

latnivalok6
Jegyvásárlás

Érdekességek

Hírek

Új helyre került Szendrey Júlia szobra

Szeptember 9-én, a Szendrey Júlia-nap keretében áthelyezték és felavatták Petőfi feleségének egyetlen egész alakos szobrát Kiskőrös centrumába, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum közelébe. A szobrot Domonkos Béla készítette a 80-as…

Tovább

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Október 6-án Kiskőrös Város Önkormányzata és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum ünnepi megemlékezést szervezett az aradi vértanúk halálának 173. évfordulójára. A nemzeti gyásznap alkalmából megnyílt Az orosz intervenció című időszaki…

Tovább
Kapcsolat

Kérdésed van?

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

    További információk

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!